Preporučujemo:
 
 
16
Mar

Type R – simbol vremena [četvrta priča – Accord]

 
Napisao: triodriver.com
0

Zamislite vrhunskog atletičara na svečanoj večeri. Kravata i odelo su obavezni kod svih, i gotovo da bi se stopio sa okruženjem debeljuškastih menadžera i biznismena, da ne odiše snagom i kondicijom pri svakom pokretu. Da, i taj sako na njemu malo drugačije stoji nego kod ostalih, pomalo zategnut na moćnim ramenima. Ne može mu se poreći elegancija, ali kako mu srce kuca i kako se oseća, otkrivaju blještavo bele patike – uprkos običaju i važećem „dress code“ u takvim prilikama.

Type R izdanje Hondine limuzine srednje klase, nije ništa drugo nego čistokrvni atletičar, upravo pristigao sa staze, kome su za posebnu priliku, te 1998. godine, obukli odelo sa četvoro vrata i dugim poklopcem prtljažnika.

Za ovu priliku, odabran je motor H-serije, zapremine 2.2L. I pored „mesnatije“ karakteristike obrtnog momenta, zahvaljujući zapremini, i nešto manje vrtoglavih obrtaja od kompaktnijih “R-ova”, H22 je ipak „izgurao“ na 212KS pri 7200 o/min.

Honda je procenila da su diskovi prečnika 300/282mm dovoljni da karoseriju, olakšanu na 1330kg, bezbedno zaustavljaju, čak i sa maksimalne brzine od 228km/h.

Ovom atletičaru, odelo se i nije preterano razlikovalo od ostatka braće, pa su se mišići nazirali tek putem diskretnih lipova na branicima, i dominantnih razdvojenih cevi auspuha.

Naravno, tu su i „patike“, bele ili srebrne boje, petokrakog dizajna sa dvostrukim kracima, veličine 17, sa „đonovima“, a kako drugačije, „made by Bridgestone“, u varijanti Potenza RE040 215/45. Sedeći u profilisanim Recaro kadicama, sa mogućnošću produžavanja sedalnog dela, nećete uživati ni u radiju, ni u klima-uređaju, niti će putnici iza vas spuštati prozor pritiskom „na dugme“.

Pomalo bezobrazno, isto kao obuti patike na odelo, 460cm limuzine pružiće vam vernu sliku podloge po kojoj vozite, tvrđim oprugama i amortizerima, kao i posebno izrađenim silent blokovima. Da bi akord CH1 bio još neutralniji u krivinama, brinu se prednji i zadnji poprečni stabilizatori povećanog prečnika. Iako sa ubrzanjem od 7,2s ili još bolje – 6,7s posle blagog redizajna 2001., Accord nije nimalo spor, njegova najveća vrednost ipak je ukupni doživljaj i ponašanje u krivinama.

Ekstremno precizan upravljač, LSD, snažna šasija otporna na uvijanje, odlična izbalansiranost i jarko crvena kazaljka večito gladna osmice u crvenom polju, zaslužni su što je smatran „Integrom sa četvoro vrata“ i što je stekao epitet najbolje Honde ikada ponuđene evropskom tržištu. Međutim, kako je teško pronaći mušterije za odelo upareno sa patikama, tako i potražnja za velikim i prostranim automobilom, koji je toliko ekstreman u svom nastupu i nije rekordna. Type R CH1 je podbacio u očekivanoj prodaji, i pored toga što je bio odličan automobil, bez izraženih nedostataka. Posle 2003. godine, dolaskom nove generacije Akorda – izostala je ponuda Type R modela.
Daleki Istok je, ponovo, priča za sebe. Od istog testa, kao što je evropski Type R, paralelno je nastao njihov Euro R.

U osnovi jednak automobil, sa nešto drugačijom karoserijom, malo tvrđim oslanjanjem i nešto snažnijim motorom od 220KS.


Prava poslastica, koja je nastavila da živi i u novoj generaciji akorda, od 2003-2008. godine. To, poslednje izdanje, karoserijske oznake CL7, krije modernije srce K20 sa 220KS.

Zadnji trap i međuosovinsko rastojanje od 267cm preuzeti su sa prethodnog modela, dok je prednji pretrpeo blaže izmene.

U osnovi, može se reći da je CL7 dorada CH1 modela iz 1998. godine, što upućuje na to koliko je CH1 temeljno napravljen automobil i da se ne može lako prevazići punih 10 godina.

U 2012. godinu Honda ulazi bez ijednog Type R modela u katalogu. Po prvi put, posle tačno 20 godina, ne postoji šampionski- bela hauba, sa moćnim srebrnim slovom H na jarko crvenoj podlozi. Integra više ne postoji, Accord je porastao, otežao i prerastao igranje „osmice“ na crvenom igralištu, Civicu umesto crno-bele zastavice, sada sude neke “ekološke sudije”. Honda i dalje pravi vrhunske automobile, i dalje razvija vrhunsku tehnologiju, mada sada sve to ide u drugom pravcu – manja potrošnja, briga o ekologiji, priča se o turbinama, kombinacijama elektro i benzinskih motora…

Nema sumnje da će biti još performantnih modela iz Hondine ergele, samo će možda ubuduće nositi značku Type H ? H kao hybrid, ili samo kao Honda? Čisto da ne zaborave, H označava i „heritage“, tj. nasleđe. U iščekivanju novih modela i neke nove istorije, ostaje nam da uživamo u retkim, skupocenim primercima iz proteklih slavnih godina najbolje berbe – baš kao što je slučaj i sa vinima. Živeli!

(Saša Mitrović/Foto: Honda)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*