Preporučujemo:
 
 
28
Sep

Type R – simbol vremena [treća priča – Civic]

 
Napisao: triodriver.com
0

Začin u beloj bočici (šampionsko-beloj, da ne zaboravite!) sa velikm crvenim R, gotovo paralelno sa Integrom, iskorišćen je da se njime poboljša ukus i najmasovnijem Hondinom modelu. Popularni Civic je već izgradio tradiciju brzog i upravljivog automobila, ali je R kuhinja ono što mu je trebalo da konkurenciju ostavi daleko iza sebe. Kod Civica je Honda možda otišla i najdalje zahvaljujući najupornijem nastupu, što je i razumljivo, budući da je on planetarno veoma prisutan i popularan. To se pokazalo potpuno opravdanim, s obzirom na to da je Civic svoj „beli kimono“ obukao 1996. i skinuo tek 2012. godine, prenoseći ga kroz tri pokolenja.

Prvi model Honde Civic, sa Type R značkom, predstavljao je njegovu šestu generaciju, izbrušenu do savršenstva. Na način kojim je dorađena Integra, prišlo se i Civicu. Već postojeći DOHC VTEC od 1.6L i 160KS, oplemenjen je R dodatkom. Rezultat je frapantan – 185KS pri 8200 o/min (gotovo 116KS/L !) i samo 160Nm pri čak 7500 o/min. Kažem „samo“, jer su i ti mali njutnmetri dovoljni za ubrzanje od 6,4s do „stotke“.

Karoserija je, takođe, dorađena prema već primenjenom rešenju – olakšana i ojačana, “krvavo crvena” Recaro sedišta, ponovo Bridgestone Potenza RE010 u dimenziji 195/55R15.

Ovde bih malo zastao i preporučio mlađim vozačima da obrate pažnju na gume. Znam da su ogromne felne sa valjkastim gumama ultra-niskih profila trenutni trend, ali Honda je napravila najupravljivije i najstabilnije modele u klasi, upotrebom širine 195mm. Razmislite o tome, pre nego što svojih 80-90KS opteretite felama od 16″ velike širine.

Petobrzinski menjač sa „šper“ diferencijalom, 1090kg i crveno polje od 8500 o/min, omogućavali su malom Civicu da stane ravnopravno, rame uz rame, sa „sestrom“ Integrom.

Da bi se izbegao tržišni kanibalizam, ovaj Civic oznake EK9, nije dobio volan na levoj strani i ostao je privilegija Dalekog Istoka i malobrojnih entuzijasta iz UK.

Novi vek, novo doba, novi Civic i novi Type R! 2001. godine na tržištu se pojavljuje sedma generacija „sivika“. Totalno različita od svega na što su kupci navikli, „bublasti“ i jednozapreminski oblici, umalo su rasterali sve dotadašnje fanove. Pored tehnologije i performansi, bitan deo Hondinog imidža 80-ih i 90-ih godina bila je i prepoznatljiva pojava na putu – niska i široka, bez obzira na model. Međutim, vremena se menjaju, čine se ustupci i promene radi osvajanja novih i proširenja postojećih tržišta. U svemu tome, Honda se nije potpuno predala širokom krugu kupaca (ni približno), već je ponovo zasukala rukave i dokazala da može da napravi, do detalja vrhunski, sportski automobil, makar bio i u jednozapreminskoj karoseriji.

Još jednom se isti DNK prepoznaje u Civicu i Integri: K20 motor sa 2000ccm i 200KS pri 7400 o/min (u evropskoj varijanti, a 215KS za Japan), šestostepeni menjač, sistem oslanjanja točkova kao na DC5.

Bridgestone je ponovo bio dokazani snabdevač pri prvoj ugradnji, obezbedivši model Potenza RE040 u dimenzijama 205/45R17. Snažna karoserija i bezbednosni zahtevi i ovde su „krivi“ za dodatne kilograme, pa je Civic, uprkos spartanskoj opremi, “nabacio” 1210Kg. 2001. godine, niža srednja klasa baš i nije imala odgovor na ovakav model.

Motori potpomognuti turbinama nisu bili u ekspanziji, a tržište nije nudilo ništa blizu atmosferskoj dvolitarskoj beštiji sa srcem i obrtajima dvotočkaša. Zvuk, menjač, neviđeno lako “zabijanje” kazaljke na 8000 o/min, 6,6s do 100km/h (od 2004. smanjenih na 6,4), 234km/h i neverovatno ležanje na putu, bili su dovoljni da Civic u novom, isprva nepoželjnom, ruhu osvoji srca mnogih i debelo premaši očekivane prodajne rezultate.

Sve je to ispratio i Hondin tradicionalni kvalitet i imidž dugovečnosti, tako da su cene Civica EP3 i danas jako visoke.

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*