Preporučujemo:
 
 
08
Oct

Braća po platformi – Derivati modela Honda Civic

Honda Civic Logo
 
Napisao: triodriver.com
0

Familija Honda Civic odnedavno je počela da se širi i na desetu generaciju, sa sedan verzijom kao predvodnikom. Japanski proizvođač je do sada plasirao brojne varijante svog dugovečnog kompakta: sa dvoje, troje, četvoro i petoro vrata i bogatim izborom agregata (među kojima i čuveni VTEC). Međutim, Civic je svoju platformu do sada više puta pozajmio i drugim popularnim, vizuelno neretko potpuno drugačijim modelima iz game matične kompanije. Pojedini od njih su u sklopu naziva nosili i oznaku Civic ali, što je najvažnije, svaki od njih je u svoje vreme pokazao široke mogućnosti platforme Honda Civic i njenu prilagodljivost različitim koncepcijama vozila. Pred vama je deset više ili manje poznatih derivata čuvenog japanskog kompakta:

Honda CR-X

Honda CR-X (1984-91)
Od svih modela izvedenih iz Honda Civic, malo koji je toliko privukao pažnju automobilista poput kupea Honda CR-X. Proizvođen od polovine 1980-ih pa do ranih 1990-ih, reč je bila o laganom sportisti agresivnog dizajna, karakterističnog oštro zasečenog “repa” i kratkog međuosovinskog rastojanja. U ponudi su bili četvorocilindrični agregati zapremine 1.3L i 1.5L sa rasponom od 58 do čak 150KS (uz masu ispod jedne tone). Iako je Honda do sada plasirala brojne verzije visokih performansi modela Civic (sa oznakama Si, Type R i Mugen), teško da će i jedna ikada steći kultni status kakav među JDM ljubiteljima uživa CR-X.

Honda Civic del Sol

Honda Civic del Sol (1992-98)
Nakon prestanka produkcije kupea CR-X, Honda je u ponudu uvela Civic del Sol (na pojedinim tržištima poznat kao CR-X del Sol), otvoreni dvosed koji je umesto dotadašnjih trećih vrata (hatchback) posedovao klasičan prtljažnik sa prostorom za odlaganje krovne ploče i zadnjeg prozora. Kompaktni kabriolet, opremljen snažnijim agregatom u odnosu na prethodnika, bio je zamišljen kao odgovor na tada aktuelnu prvu generaciju Mazda MX-5 Miata, ali zbog koncepcije prednjeg pogona, u tome nikada nije potpuno uspeo.

Ipak, del Sol i danas ima respekt među ljubiteljima brenda Honda, kao jedan od nekolicine kabrioleta koje je japanski proizvođač ikada komercijalizovao, a naročito su atraktivni ekskluzivni primerci opremljeni inovativnim TransTop mehanizmom pokretnog krova.

Honda Jade

Honda Prelude (SN generacija 1978-82)
Iako je tokom skoro četvrt veka produkcije stekao status legendarnog JDM sportiste, kupe Honda Prelude tržišnu karijeru je započeo baziran na modelu Civic. Izvorna Honda Prelude SN, proizvođena od 1978. do 1982. godine, nastala je na sličnom principu kao glavna rivalka, popularna Toyota Celica koja je do tada već dobila i drugu generaciju. Poput i svih budućih verzija, originalni Prelude je bio ponuđen sa četvorocilindričnim agregatom sa 72 konjske snage. Iako se do finalne pete generacije ta brojka popela na preko 200KS, najnezaboravnija i najatraktivnija od svih je svakako treća generacija, agresivnog klinastog dizajna, opremljena nesvakidašnjim AWS sistemom upravljanja na svim točkovima.

Honda Civic Wagovan

Honda Civic Shuttle/Wagovan (1983-87)
Iako su i prve dve generacije Honda Civic posedovale svoju karavan (Wagon) verziju, ni jedna se nije toliko isticala iz game kao što je bio slučaj sa modelom Shuttle/Wagovan. Ovaj derivat ne samo da je bio duži nego standardni hatchback, već je imao i znatno viši krov i samim tim prostraniji kabinski prostor. Iako nije spadao u najlepši dizajn Hondinog studija, Shuttle svoje mesto u istoriji zauzima kao jedan od prvih kako japanskih tako i svetskih monovolumena. Zanimljiv je podatak da je lista opreme ovog najpraktičnijeg modela baziranog na Civic obuhvatala čak i pogon na sve točkove, a od 1994. godine ime Shuttle je korišćeno na pojedinim tržištima za najveći Hondin van-Odyssey.

Honda Jade

Honda Jade (2013-)
Wagovan ne samo da nije bio jedini Civic sa povišenim krovom koji je Honda ponudila svetskom tržištu. Naime, japanski proizvođač u ponudi i dalje ima sličan model naziva Jade. Popunjavajući prostor između minivena i kompaktnog Civic karavana, Honda Jade je prvobitno bila namenjena kineskom (sa proizvodnjom u fabrici Dongfeng Honda), pa tek onda i domaćem, japanskom tržištu. Nešto niži i dinamičnijeg dizajna od kutijastog sedmoseda Odyssey, Jade nudi prostor za do šest putnika i bogat izbor agregata koji obuhvata 1.9L i-VTEC sa četiri cilindra kao i hibridnu verziju.

Honda Civic Tourer

Honda Civic Tourer (2013-)
I dok Jade popunjava specifičan segment na dalekom Istoku, Honda evropskim kupcima nudi Civic u varijanti sa produženim zadnjim delom oznake Civic Tourer. Baziran na aktuelnoj devetoj generaciji Civic, sa produkcijom u Velikoj Britaniji, Honda Civic Tourer je najavljen kao najprostraniji ali i najsportskiji model u klasi. Tome u prilog govori i ugrađeni sistem aktivnog oslanjanja, a kako je Tourer odudarao od ostatka ponude, Honda je odlučila da upravo on posluži kao osnova za takmičarski automobil u BTCC (British Touring Car Championship).

Honda CR-V

Honda CR-V (1996-)
Od svih derivata modela Honda Civic svakako je koncepcijski najdalje otišao CR-V, jedan od pionira segmenta terenaca baziranih na porodičnim modelima (crossover). Već od prve generacije Honda CR-V je imao jedino (skoro)
identično međuosovinsko rastojanje kao model Civic, dok su ostale dimenzije i klirens bili drastično uvećani. Kako je CR-V iz generacije u generaciju sve više rastao a popularnost crossovera bivala sve veća, Honda je tokom godina gamu popunila i modelima HR-V, Pilot, Element, Crosstour i Ridgeline.

Honda Integra

Honda/Acura Integra (1986-06)
Kada je Honda daleke 1986. godine u Americi lansirala brend Acura prva dva modela u ponudi su bili Legend, velika limuzina, i pristupačnija Integra, koja je veći deo mehanike pozajmila od Civic. Iako se ime Integra tokom dve decenije produkcije vezivalo i za limuzine sa četvoro i petoro vrata, automobil je slavu stekao prevashodno svojim Type R edicijama, koje mnogi automobilski mediji smatraju jednim od najboljih sportista sa pogonom na prednjoj osovini.

Rover 400

Rover 400
Honda i Acura nisu jedini brendovi koji su do sada imali sopstvene verzije modela Civic. Naime, nekadašnji britanski proizvođač Rover je krajem 1980-ih i tokom naredne decenije tesno sarađivao sa japanskim proizvođačem što je kao rezultat dalo kompakte poput Rover 200, 400 i 45, kao i još nekoliko većih limuzina. Svaki od njih je u manjoj ili većoj meri deo komponenata delio sa u to vreme aktuelnim generacijama Honda Civic. Iako je svaki od njih dizajniran da podseća na “umanjene” Jaguar modele, sličnost sa Civic je bila mnogo veća nego što je X-Type ličio na Ford Mondeo. O ovom nekadašnjem anglo-japanskom braku više možete saznati ovde.

(Foto:autowp.ru)

Honda Civic del Sol
Honda Civic Logo
Honda Civic Tourer
Honda Civic Wagovan
Honda CR-V
Honda CR-X
Honda Integra
Honda Jade
Honda Jade
Rover 400
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*