Preporučujemo:
 
 
08
Aug

Gospodar “Zelenog pakla” – Subaru WRX STI Type RA NBR Special

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Da se Subaru polako, ali sigurno vraća svojim korenima i sportskoj “genetici” koja mu je na reli nastupima širom sveta i donela veliku slavu i popularnost, potvrđuje vest koja stiže iz Nemačke, tačnije sa staze Nurburgring Nordschleife.

Subaru WRX STI Type RA NBR Special

Naime, Subaru se sada može pohvaliti da ima najbržu limuzinu na ‘Ringu, budući da je nedavno model sa prilično dugačkim nazivom – WRX STI Type RA NBR Special, postavio vreme od 6 minuta i 57,5 sekundi, što je svega pola sekunde sporije od vremena Porschea 918 Spyder!

Naravno, svima je jasno da Subaruov automobil ni najmanje ne liči na serijski primerak već da je reč o praktično trkačkoj mašini, koja je zapravo evolucija onog Prodrive WRX STI u kojem je Mark Higgins prošle godine oborio rekord na Isle of Man.

Subaru WRX STI Type RA NBR Special

Automobil sada, iz naizgled skromnih 2,0-litre zapremine, oslobađa preko 600 konjskih snaga pri 8500 obrtaja u minutu, a unapređen je i aerodinamički paket, koji sada pri maksimalnoj brzini obezbeđuje preko 300 kilograma “pritiska” na podlogu.

Istovremeno, vozaču je na raspolaganju i tzv. DRS, koji omogućava promenu ugla zadnjeg “krila” pri velikim brzinama na pravcu, kako bi se smanjio otpor vazduha. Tako je na Nurburgringu, na najbržem delu staze, WRX STI Type RA NBR Special postigao brzinu od gotovo 290 km/h!

Subaru WRX STI Type RA NBR Special

Oni koji su imali priliku da isprate ovogodišnji Goodwood Festival of Speed, sigurno su primetili i ovaj automobil, kojeg je baš žestoko “provozao” legendarni Mark Higgins, postavljajući treće vreme ukupno, dve sekunde iza trkačkog prototipa Jaguar XJR12D i Penske-Chevrolet PC22.

 

Đorđe Pavićević / Foto: Subaru

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*