Preporučujemo:
 
 
07
Apr

Isuzu 1.7 dizel motor – Jednostavno i uspešno

Isuzuov dizel motor
 
Napisao: triodriver.com
0

Kompanija Isuzu je poznata po svojoj reputaciji na polju proizvodnje dizel motora. Oni su kroz istoriju imali različite namene, neki su ugrađivani u vozila, neki u guseničare, a neki su korišćeni za pokretanje generatora. Mi ćemo se u tekstu zadržati na Isuzu 1.7 dizel motor koji je pored vozila iz Isuzuovog voznog parka bio ugrađivan i u druge japanske brendove kao što je Honda, pa i u prekookeanskog proizvodjača – Opel.
Prvi dizajn motora pojavio se kraja devedesetih u Opelovim modelima i to je bila turbo verzija motora, ovi motori nose oznake D i DT i imali su 60 ili 82 KS.

Isuzuov DT motor

Ovaj motor je potpuno renoviran 1999. godine, kada je uvedena glava motora sa 16-ventila i direktno ubrizgavanje goriva sa tradicionalnom “Boš pumom”. Noviji motori su dobili oznake DI i DTI uz pojačanu konjažu od 65 i 75 KS.

Opelov DTI motor

Krajnja promena je nastala 2002. godine kada je uveden common rail sistem i još jednom promenjeno ime motora u CDTI. Ovi motori su dostupni u nekoliko verzija sa kapacitetima od 80 do 130 KS. Varijanta od 100 KS pojavila se u sedmoj generaciji Honde Civic.

Honda Civic 1.7 dizel motor

honda_civic_6gen_sa_strane_triodriver_02

PS verzija motora je stigla ispod haube blizanaca Opel Mokka i Chevrolet Trax.

Opel Mokka Dizel Motor

U pogledu performansi i potrošnje kod starijih generacija 1.7 motora ne bi trebalo da se računa na dobru dinamiku jer su u tom pogledu moderni CDTI motori mnogo bolji, uz zadržavanje niske potrošnje goriva od 5-6l na 100 km. Isuzuovi 1.7 dizel motori su takođe poznati po svojoj izdržljivosti. Korisnici navode primer prelaženja preko čak 400.000km bez većih problema, a da bi se postigli takvi impresivni rezultati potrebno je redovno održavanje motora.
Kod starijih modela najčešći kvarovi su: turbopunjač, pumpa za gorivo, curenje uljne pumpe i reglera alternatora, takođe za nedostatak snage može biti odgovoran i neispravan protokometar na oko 90.000 – 120.000 km.
Kod novijih (CDTI motori), najčešći kvarovi su kod sistema goriva i injektora. Ostali kvarovi su uobičajni kao što su kvarovi regulatora pritiska goriva, kontrolni ventil turbine i EGR ventil, plivajući zamajac i drugi. Takođe kao rezultat lošeg rada turbine motora može doći do opadanja snage motora. Performanse su ponekad ograničene zbog kvara magnetnog ventila koji kontroliše geometriju turbine.

Isuzu Dizel motori

Cela linija Isuzu dizel konstrukcije je tokom godina pokazala svoju vrednost i pouzdanost. U novom dobu Isuzu 1.7 dizel motor zamenjen je modernijim 1.6 CDTI dizel motorom, koji će zadovoljiti standard izduvnih gasova – Evro 6.

(Izvor: pmlautomobili.com)

Honda Civic 1.7 dizel motor
Honda Civic 1.7 dizel motor
Isuzuov dizel motor
Isuzuov DT motor
Isuzuovi dizel motori
Opel Mokka Dizel Motor
Opelov DTI motor
Isuzu Dizel motori
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*