Preporučujemo:
 
 
07
Jul

Japanska genetika – Mercedes-AMG G63 6×6 za samo 9000 dolara!

 
Napisao: Đorđe Pavićević
0

Čak i ako ste prvenstveno fan automobila iz Zemlje izlazećeg sunca, sigurno ste upoznati sa više nego impresivnim Mercedesovim „terencem“ – popularnom G-klasom, i njegovom ultimativnom verzijom Mercedes-AMG G63 6×6, koja košta preko pola miliona evra.

Mercedes-AMG G63 6x6Svakako, glavno pitanje koje se postavlja jeste da li je, i pored vrhunske tehnologije koja je implementirana u takvo vozilo, zaista opravdana pomenuta astronomska cena!? Uz sve to, verovatno se pitate i kakve, zapravo, veze jedan „Nemac“ ima sa japanskim automobilima…

Mercedes-AMG G63 6x6

Pa, ako pitate mlade japanske studente mašinstva (Nihon Automotive Technology School), itekako ima, a uskoro ćete otkriti i kakve! A kada smo već polemišemo vezano za cenu, isti ti studenti ponudili su svojevrsno „alternativno rešenje“, koje je, verovali ili ne, gotovo 80 puta jeftinije od originala! Ako se pitate u čemu je „caka“, evo i odgovora…

Mercedes-AMG G63 6x6

Kako bi nastupili sa specijalnim projektom na Salonu automobila u Tokiju, grupa od 15 studenata dobila je zadatak da se „uklopi“ u budžet od milion jena (oko 8.900 američkih dolara) i pri tome naprave nešto zaista impresivno.

Mercedes-AMG G63 6x6

Za „cilj“ je odabrana replika pomenutog Mercedes-AMG G63 6×6, nešto manjih dimenzija, koja bi bolje odgovarala uskim gradskim ulicama Japana, ali koja vizuelno ne bi ništa izgubila na atraktivnosti. Za osnovu je odabran mali Suzuki Jimny, koji je produžen za „dodatnu“ osovinu, a zatim je dodat bodykit od fiberglasa.

Mercedes-AMG G63 6x6

Naravno, mehaničke komponente su ostale nepromenjene, što će reći da vozilo i dalje pokreće Suzukijev agregat skromne radne zapremine i još skromnije snage, kao i da je pogon zapravo samo na četiri točka, što će reći da mu, u ovom slučaju, pripada oznaka 6×4.

Mercedes-AMG G63 6x6

No, čak i tako, mora se priznati da je ovaj projekat više nego atraktivan, a naročito bi bio interesantan za zemlje „trećeg sveta“, u koje ubrajamo i našu, gde je „trokraka zvezda“ i dalje sinonim moći, statusni simbol i, vrlo često, zamena za neke „nedostatke“.

Đorđe Pavićević / Foto: Tokyo Tuner

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*