Preporučujemo:
 
 
17
Dec

Honda CR-Z test – Hibrid novog doba

 
Napisao: Vukašin Herbez
0

Nema sumnje da je CR-X bio veliki Hondin hit iz 80-tih i 90-tih godina. Mali kupe, preciznog upravljanja, „pero-lake kategorije“ i živahnog motora koji je i danas ostao u srcima mnogih ljubitelja. Ipak, u nedostataku novih hitova, Honda je odlučila da „reanimira“ CR-X i pokuša opet da se probije na top listama širom sveta.

U modernoj automobilskoj industriji, proizvođači su očajni u nameri da se izdvoje iz konkurencije i prvi zagospodare modernim trendovima i etabliraju se kao jedini u klasi. To često podrazumeva produkciju ne tipičnih modela, čudnih kombinacija forme i pogona kao i recikliranje sopstvenih recepata iz prošlosti. U slučaju nove Honde CR-Z imamo elemente svega ovoga ali je rezultat ipak vredan pažnje.

Ovaj automobil je predpremijerno predstavljen u Srbiji na sedmom internacionalnom Honda skupu na Adi Huji, u organizaciji Honda Cluba Serbia.

Naime, prvo bi trebali da definišemo šta je zaista Honda CR-Z i koje je njegovo mesto na današnjem tržištu. CR-Z je “sport hybrid coupe“ kako ga Honda naziva i reč je o kompaktnom modelu sa benzinskim motorom potpomognutim elegtričnim agregatom, koji snagu prenosi na prednje točkove putem šestepenog manualnog menjača. Već na ovom mestu vidimo da je reč o inovativnoj koncepciji jer su svi hibridi koji se danas prodaju, dostupni samo u obliku sedana ili SUVa. Osim toga, ovo je i prvi hibrid koji ima manualni menjač, dok su svi ostali opremljeni automatskim menjačima, koji su primereniji tehničkim specifičnostima tog pogona. Uz sportski dizajn, precizno upravljanje i tvrđe trimovano vešanje, potpuno je jasno koja je uloga koju je Honda dala ovom automobilu. CR-Z je model koji treba da unese malo sportskog utiska u prilično dosadni hibridni svet. Da svojim dizajnom i nasledjem sugeriše performanse i dinamiku, kao i da bude interesantna alternativa svim hipsterima i ekolozima kojima je Prius predosadan, a neki čistokrvniji sportski model suviše agresivan prema majci prirodi. Iako se nama čini da je ovaj segment suviše mali, Honda nas demantuje solidnim prodajnim rezultatima u Aziji i Americi. Stoga, treba ovaj model posmatrati kao razvoj hibridne koncepcije i tipično Hondin pogled na stvari jer je Honda Insight ono što Honda mora da pravi da bi bila repektabilan igrač u hibrid segmentu a CR-Z je ono što bi Honda volela da pravi u toj klasi.

Ispod lima ove Honde kucaju dva srca. Jedno, klasično benzinsko je zapremine 1,5L i snage 122KS/174 Nm i drugo električno snage 13KS i 79 Nm. Za razliku od Priusa, ne postoji opcija vožnje samo na struju ili benzin i oba motora su konstantno u pokretu. Smisao elektromotora kod CR-Z nije da odmeni benzinski agregat kada režim vožnje nije zahtevan (manje brzine, kočenje i sl), nego je on tu da pomogne glavnom motoru da bi sve želje vožača bile lakše i ekonomičnije ispunjenje. Takva konstrukcija je bliža KERS koncepciji iz Formule 1.

Trud Hondinih inžinjera da oba motora usklade je evidentan i CR-Z se vozi odlično, čemu mnogo pomaže i precizan manuelni menjač. Baš zbog tog menjača i koncepcije pogona, vozač ove Honde nema utisak da vozi auto koji osim benzina troši i struju. Zahvaljujući tih 79 Nm koje elektromotor isporučuje, poznati nedostatak obrtnog momenta kod svih Hondinih benzinaca je prilično ispeglan, što je prijatno iznenađenje. Naime, prilikom dodavanja gasa, osetite da motor vuče sa više autoriteta u nekom srednjem opsegu obrtaja, nego što bi ste to očekivali od Hondinog četvorocilindraša, koji poznati po tome da se kasno bude i “ne ustaju“ pre 6000 rpm. Uz precizan i dobar menjač, obrtni moment ravnomerno raspoređen kroz celu skalu obrtaja, na vama je samo da usmerite automobil i da uživate u vožnji.

Ipak, i pored zavidne kulture rada i preciznosti pogonskih sklopova, CR-Z se ne može pohvaliti nekim performansama kojima bi zaslužio status sportskog automobila. Na komandnoj tabli, sa leve strane postoji komanda kojom vozač menja dinamiku vožnje u tri moda: Normal-Eco-Sport. U prva dva moda, CR-Z je lenj, običan i koncentrisan na štedljivost ali u trećem modu, pokazuje šta sve zna i taj mod uključuje svu snagu, koncentriše upravljanje i ubrzava reakcije gasa. Iako ni onda performanse nisu za pohvalu, ipak, auto deluje daleko sportskije a vozač ima ima daleko bolji utisak.

Ubrzanje od 0 do 100km/h je 9.7 sekundi i maksimalna brzina od 190 km/h nisu vrednosti koje mogu da zadive kupce. Da bi CR-Z bio sportski automobil i imao performanse kakve treba, morao bi da ima bar 200 ks i nešto drugačiju arhitekturu platforme. Naime, iako je na prednjoj osovini McPherson, nazad je torzija, što je arhaično rešenje koje ubija sve dimaničke ambicije CR-Z kao sportskog automobila. Ipak, u vožnji, CR-Z deluje sigurno i stabilno, zahvaljujući preciznom volanu, tvrdjem vešanju i odličnoj poziciji sedenja.

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*