Preporučujemo:
 
 
30
May

Toyota GT86 Shooting Brake – u potrazi za egzotikom

 
Napisao: Nikola Jovanović
0

U svetu automobila visokih performansi, Shooting Brake je uvek predstavljao praktično i kompromisno dizajnersko rešenje – prednjim delom sportski model, zadnjim karavan. Iako je ovaj oblik karoserije decenijama bio zapostavljen kod serijskih modela, tokom proteklih nekoliko godina doživljava renesansu.

toyota_gt86_shooting_brake_concept_triodriverblog_naslovna

Pre svega kada je reč o egzotičnim modelima, kao što su Ferrari FF ili Mercedes CLS Shooting Brake, dok Internet svakog dana preplavljuju renderi modernih kupea sa produženim krovom. Pomenutom trendu nije odolela ni Toyota, nedavno predstavivši Shooting Brake izdanje svog popularnog modela GT86.

toyota_gt86_shooting_brake_concept_triodriverblog_05

Nažalost, reč je (barem trenutno) samo o konceptu, koji je stvorio australijski ogranak japanskog giganta. Kako se navodi, “glineni” model je predstavljen još u novembru 2014. godine Toyotinom glavnom inženjeru Tetsuya Tadi, prilikom posete dizajn studiju u Melburnu. Projekat je dobio zeleno svetlo za dalji razvoj, a rezultat je potpuno funkcionalni prototip koji, iako ne skriva svoju osnovu, daje novu svežinu popularnom „Hachi-Roku“.

toyota_gt86_shooting_brake_concept_triodriverblog_06

Glavni inženjer, Tetsuya Tada, za Toyota GT86 Shooting Brake Concept je izjavio: „U kompaniji nikada ne kažemo nikad, i sam bih voleo da ovaj prototip uđe u serijsku proizvodnju. Međutim, njegova trenutna uloga je najpre da još jednom prikaže strast kompanije Toyota ka automobilima koji su zabavni za vožnju i ispita interesovanje javnosti ka ovom obliku karoserije“.

Stoga pretpostavljamo da će Shooting Brake verzija završiti samo kao koncept (kao što je bio i slučaj sa lepim, produkcijski spremnim GT86 kabrioletom), barem do buduće generacije Toyotinog sportiste. Ipak, možda i grešimo, s obzirom da je predsednik Akio Toyoda ekskluzivni Lexus LC 500, prvobitno zamišljenog samo kao studija, pretvorio u produkcijsku realnost.

toyota_gt86_shooting_brake_concept_triodriverblog_01

Za kraj, podsetimo se riznice nekada najnaprednijih tehničkih rešenja japanskog giganta,u Shooting Brake pakovanju – Toyota 4500GT!

toyota_gt86_shooting_brake_concept_triodriverblog_04

Nikola Jovanović / Foto: Toyota

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*