Preporučujemo:
 
 
04
Apr

Beogradski sajam automobila 2013 – Iz kosookog ugla

 
Napisao: Milan Stanković
0

Beogradski sajam automobila. Decenijska “sintagma” koja na našim prostorima obeležava radost. Mislim da je u današnje vreme veoma teško naći osobu koja još od detinjstva u svom sećanju nema barem naznakom urezano držanje za ruku roditelja koji korača halama širokim osmehom i siluetama koje se prelivaju preko savršeno ispoliranih metalnih površina prateći ih u stopu različitim bojama.

Bure baruta u kome se nalazimo, zivimo i saznajemo redovno ulazi u turbulencije koje nam ne daju mira. Često nam preostaje da zavučemo ruku u stakleni “bubanj” i izvučemo broj zakoračivši u neko novo sutra.

Posle dve godine izostanka manifestacije dosta toga se promenilo. Nažalost, nastavivši agresivnije negativan trend iz poslednje dekade. Sve je manje reprezentativnih modela, premijera i sve je niži kvalitet izrade vozila… Većina posetilaca koja direktno utiče na atmosferu u halama, dolazi iz modno-tabloidnih razloga u sajamski krug.

Poranivši u prostorije sajma, kako bismo izbegli gužvu u određenoj meri, na početku naše šetnje srećemo nervozna lica zgodnih hostesa. Na svaki pokret fotoaparata reaguju uznemireno i snušeno jer im je blic jedan od najvećih neprijatelja koga pored svega trebaju dočekati bisernim osmehom želele to ili ne.

Onda na red dolaze pubertetlije koji se zarad po koje fotografije hvale bacaju u zagrljaj gore pomenutih nežnih dama, penzioneri koji svojim „fiksinim telefonima“ pokušavaju da ovekoveče lepotu na potpeticama koja im se nudi, kao i mnogi drugi putnici namernici. Najhrabriji okušaju sreću i sa “izmamljivanjem” kontakta…

Izlagači pored ponude vozila, motora, delova, opreme u prvi plan stavljaju i lepotu svojih hostesa koje krase sve dnevne i nedeljne listove, kao i portale u ovoj nedelji. Ovoliko izbora za „mis sajma“, „najlepse lice sajma“ i dr. nije dugo bilo u našem gradu.

Zdrav život, hibridizacija ili alternativna goriva? Diskutabilno pitanje…

Dođosmo nekako i do samog kraja ove priče.

NISMO? Moguće…

Izdvojićemo počasno jedan auto jer smo stigavši do njega završili posetu manifestaciji. Reč je o modelu Nissan Juke NISMO.

Zanimljiv koncept Nissana u osnovnoj varijanti koji je sve češći na ulicama u borbi protiv otvorenih šahtova, dubokih udarnih rupa i ostale ruinirane infrastrukture na našim putevima.


Neretko ga voze simpatične dame koje svakodnevne gradske gužve “preskaču” ovim zanimljivim modelom “crossovera”.

NISMO je na polju dizajna izmenjen u odnosu na standardni Juke. Nosi 18. inčne aluminijumske felne i šire gume. Ima crvene poklopce spoljnih retrovizora i crvenu tanku liniju koja okružuje automobil.

Srce ovog modela čini unapređeni 1,6 L turbo motor. Snaga je povećana sa 140kw (190KS) na 147kw (200KS) što daje automobilu dodatnu snagu i potrebnu energičnost.

(Milan Stanković Kabe/Foto: Nikola Urošević, Kabe)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*