Preporučujemo:
 
 
22
Aug

Honda Accord CL (2003-2008) – Alterovana limuzna

 
Napisao: Živko Marković
0

Od nas se najčešće očekuje da budemo realni i damo objektivnu procenu, kad god nas pitaju za mišljenje u vezi izbora novog ili polovnog automobila. To je ponekad veoma teško, jer svako ima svoje favorite. Srećom, najbolje je kada favoriti zasluže našu pažnju zbog pouzdanosti, odličnih voznih karakteristika, pristupačnog održavanja i sportskog duha.

Poslednjom rečenicom ukratko opisujemo jedan model Honde koji toplo preporučujemo svima koji traže izuzetnu limuzinu iz srednje klase – model Accord, oznake CL, koji se pravio u periodu od 2003-2008. godine.

Posle relativno „anemične“ CG generacije Accorda, Honda je rešila da okrene novi list i predstavi dosta noviteta u sledećem modelu 2003. godine. Pre svega je vratila proizvodnju Honda Accord modela u Japan, što je doprinelo boljim i logičnijim tehničkim rešenjima, boljem kvalitetu izrade i pre svega ugrađivanju japanskih proizvoda u njega. Pored toga, veliki bonus predstavljao je i sportski izgled istog, dok je karavan pod imenom Tourer povukao ozbiljne kritike dizajna, koji je nepobitno bio praktičan, ali i zaslužio titulu “neshvaćenog” kada je u pitanju dizajn karoserije.

Ovaj model je postao zanimljiv i u Srbiji zbog par razloga. Jedno je bila Hondina reputacija odlične i pouzdane mašine, drugo je bila činjenica da je u to vreme jen bio veoma slab u odnosu na evro, te su Accordi bili dosta jeftiniji od konkurencije, a treće je bila pojava mnogo ozbiljnijeg uvoznika Honda brenda. Oko 5000 komada je prodato tokom šest godina tržišnog života, tako da maltene nema neke preke potrebe tražiti ovaj model van srpskog tržišta, jer ih uvek ima najmanje dvadesetak u oglasima.

Accordova paleta motora obuhvatala je tri varijacije – dva benzinska K serije i jedan novi, Hondin samostalno razvijeni dizel motor N serije. Uz to, postojali su i modeli Type S kao sportska alternativa. Nećemo pominjati model R, tačnije Accord type R, koji je ostvarivao 220 KS iz 2.0L motora za japansko tržište, jer je to sveti gral svih vozača CL Accorda.

Po nama najbolja kupovina CL Accorda je model sa 2000 ccm motorom, K serije. To je moderni četvorocilindarski motor, pogonjen lancem, što znači da pre 200.000 km nemate potrebe za velikim servisom. Tek u rasponu između 200-250.000 km ćete imati trošak od približno 400-450 evra kako bi se zamenio kompletan set lanca, španera i banana. Motor je proveren i veoma pouzdan, dokazan i u drugim modelima Honde. Nema hidraulične podizače ventila, već štelujuće. Osim toga, sem redovnih servisa, ovaj motor neće praviti skoro nikakve probleme. Na 100.000 Km se menja klinasti kaiš. Ono što je svima bitno je da dobro podnosi TNG instalaciju, uz flash lube sistem i dobro podešavanje.

Model sa motorom od 2400 ccm je dorađeni 2000 ccm motor K serije. Razlika u ceni registracije je skoro duplo veća, što odbija dosta kupaca, a ujedno snižava cenu tih modela na tržištu. Sve rečeno za za 2000 ccm važi i za ovaj, samo je bitno napomenuti da iako dele istu koncepciju, lanac i ostali delovi pogonskog mehanizma nisu isti.

Dizel motor u Accordu je prvi samostalno razvijeni dizel motor Honde. Možemo reći da je fantastičan sa aspekta snage i potrošnje. Međutim, i on ima plivajući zamajac, tako da set kvačila košta okvirno 1000 evra. Dizne ponekad poboljevaju. U pitanju je Denso ugradnja, što otežava i poskupljuje popravku. Ovaj motor ima lanac, tako da se veliki servis ne radi pre 200.000 Km. Dešavaju se problemi sa turbinom, ali većina slučajeva je zbog nemarnosti vlasnika, a ne do kvaliteta motora.

Za sva tri motora važi da su veoma pouzdana, tako da redovno održavanje predstavlja nužnu stavku, ako želimo da Accord opravda svoj imidž pouzdanosti. Delova za redovno održavanje ima, tako da izborom ovog modela možete biti spokojni.

Kvačilo kod benzinca biva istrošeno u zavisnosti od stila vožnje u proseku na 150.000 Km, ali postoji u kvalitetnom aftermarketu. I za dizel motor postoji i zamajac i kvačilo u aftermarketu, a vek trajanja zavisi najviše od načina vožnje i tipa korišćenja. Modeli sa 2400 ccm motorom imaju menjače sa šest brzina, dok su 2000 ccm petobrzinski. Za automatski menjač kažu da je spor, ali je proizvod Honde, i u skladu sa tim, nikad problema sa njima nije bilo.

Kočnice su jedna od stvari koje se menjaju češće kod ovih Accorda. Pločice su iste za sve modele, jedino ima razlike u diskovima. Zadnje pločice izdrže maksimalno 20.000 Km normalne vožnje, prednje malo duže. Svih potrebnih delova ima, sa dosta proizvođača koji ih imaju u ponudi.

Trap je dosta izdržljiv, ali zbog tvrđe postave odlaze određeni elementi, no budite bez brige – silen blokova, sponica i gumica balans štangle, ima u aftermarketu.

Bolna tačka novijih Hondi, pa i Accorda CL jeste letva volana. Počne da proizvodi lupkajući zvuk, a jedini lek je zamena, jer se lupkanje dešava unutar nje. Postoje mitovi da to može da se sanira raznim zahvatima, no mi smo mišljenja da se sa trapom i upravljanjem ne treba šaliti.

Svetlosne grupe i limarija postoje u kopiji, mada nisu baš jeftini. Srećom, ima ih već dosta i po otpadima, tako da se može proći dosta jeftinije.

Generalno, naš savet za kupovinu bi bio model sa motorom od 2000 ccm u redizajnu sa sport opremom i 17” felnama. Odličan porodični auto sa sportsim izgledom, dovoljno udoban da bude krstarica, dovoljno brz da izmamljuje osmeh, kada je reč o pouzdanosti na više nego vrhunskog nivou.

(Živko Marković/Foto: autowp.ru)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*