Preporučujemo:
 
 
24
Dec

Hyundai Genesis – Priča o genezi brenda i modela

 
Napisao: Živko Marković
0

Reč genesis (geneza) ima grčko preklo i označava rođenje i postanak – stvaranje nečega. Upravo to ime je Hyundai dao svojoj prvoj ozbiljnoj RWD platformi. Hyundai i V6/V8 motori i RWD platforma? Da li je to neka šala? Većina ljudi će se pitati. Nije, jer Hyundai danas predstavlja brend koji se odlikuje velikim stepenom samopouzdanja. On je danas na globalnom svetskom tržištu izuzetno bitan igrač.

Uporediću ga štreberom iz srednje škole, koga su ismejavali, devojke ga nisu primećivale, a biblioteka mu je bila centar svih životnih dešavanja. No, mali štreber je učio i učio, i na proslavi dvadeset godina mature se pojavio u lepom odelu sa zvanjem CEO ozbiljne svetske korporacije, dok su lokalni šmekeri upravo to i ostali.

Hyundai je počeo svoj vek, barem kod nas na Balkanu, kao jeftina alternativa japanskim modelima. Na USA tržištu je svojim Ponny modelom pregazio naš nacionalni ponos Yugo. Treba znati da je Hyundai bio skoro lokalna marka pre osamdesetih, deo jedne velike korporacije, koja pravi sve od brodova do računara.

Priča kreće tako što je naš, gore navedeni štreber samo lokalni igrač. Shvata da ako ostane u lokalnim okvirima, nikad neće napredovati, te kreće u osvajanje novih tržišta i biblioteka. On ne poznaje materiju, zato traži mentora, koji će ga uputiti u tajne zanata. Taj mentor je bio Mitsubishi, koji je prodao licencu za svoje motore i mehaniku, a Hyundai je u početku na tu platformu montirao svoje karoserije, i sklapao ih u svojim fabrikama u Južnoj Koreji.

Kao svaki ambiciozni učenik, Hyundai je učio od boljih, ali je vremenom poželeo i više od toga. To nešto više bio je model Scoupe (tipičan dizajnerski produkt azijatske industrije s početka devedesetih. Napravljen na bazi MItsubishi Lancera, sa njegovim 1.5L motorom, bio je skroman početak sportskog modela u istoriji Hyundai brenda. Čak je postojala i jača verzija tog auta sa turbom motorom. Učenik je brzo sticao znanje i bio veoma ambiciozan.

Tokom svojih godina studiranja, naš štreber se usudio da krene korak dalje, i da predstavi potpuno autonomno razvijen model Coupe, šasije RD. Doduše, delio je srodnu tehničku postavku Elantra/Lantra modela i predstavljao je konkretniji prilaz temi ekonomičnog sportskog automobila za široke narodne mase. Nosio je motore od 1600ccm, 1800ccm i najjači od 2000ccm. U najjačoj verziji je dogurao do 140KS, što je bio ozbiljan skok u odnosu na Scoupeovih 115KS u turbo verziji.

Kako je vreme prolazilo, nekad sramežljiv štreber dobijao je na samopouzdanju i predstavio drugu generaciju Coupe modela, koji je izgledao mnogo ozbiljnije, iako je i dalje delio tehničku postavku sa Elantra modelom. Doduše, u trećoj generaciji sa GK kodom šasije, usudio se da pokuša sa ozbiljnijom mašinerijom ispod haube, te je predstavio Coupe sa do tada najjačim motorom u ponudi, V6 od 2700ccm, jačine 167KS. To je prvenstveno urađeno na zahtev američkog tržišta, ali su i dalje zadržane ulazna 1600ccm i optimum sa aspekta performansi, cene i održavanja – 2000ccm varijanta motora.

Prošlo je dugih dvadeset godina od prvih početaka skromnog i povučenog štrebera. Danas je Hyundai, sa bratskom Kiom, jedan moćan proizvođač, sa moštvom fabrika širom sveta, konstantnim plusevima u ukupnoj prodaji vozila i novi lider promena na svetskom tržištu. Učenik je nadmašio svog mentora – Mitsubishi se danas nalazi u mnogo lošijoj poziciji nego pre mnogo godina.

Novo vreme, nova snaga, novo dokazivanje. Hyundai nastupa u velikom stilu i umesto dosadašnjih ekonomski pristupačnih sportskih modela sa prednjim pogonom, udara na samog kralja GT klase sa V6 motorom – Ford Mustanga V6. Hyundai kreće u projekat GT automobila koji naziva Genesis.

Genesis dobija novo ime, jer se suštinski razlikuje od rodonačelnika priče Scoupe. Na mesto Coupe dolazi hrabro dizajniran Veloster, a Genesis dobija zadatak da prošeta do više klase. Koji su to sastojci više klase?
Pre svega, RWD tehnički layout. Bez zadnjeg pogona nema zabave, niti bržeg prolaska kroz krivine. Kod prednjeg pogona napred točkovi vrše ulogu i skretanja i pogona. Kod RWD koncepcije se tačno zna ko šta radi – prednji točkovi upravljaju, a zadnji prenose snagu motora na točkove.

Sledeće je coupe 2+2 koncepcija. Unutra vlada kraljevska ponuda prostora za dvoje, a zadnja sedišta služe za šminku. Veliki prtljažnik, bogata oprema, jaki motori, manualni i automatski menjači, uz pre svega bolju cenu od konkurencije – to je put na kom je sazdan Genesis.

On nosi dva motora. Prvi je 2.0L Turbo Theta II serije, blizak mehanički rođak 4B11T motoru iz slavom okićenog Mitsubishi EVOlution modela, ovde u izvedbi X serije. U prvoj verziji je imao 210KS, a od 2011. godine je dorađen na 271KS, čime je Genesis dobio pozamašnu injekciju snage. Sa druge strane, tuneri obožavaju ovaj motor. Nažalost, iako postoji ekonomska isplativost zbog granice od 2000ccm, u Srbiji se nudi samo ubistveno skup za registraciju 3800ccm V6 motor.

Kad već pominjemo V6 Lambda serije, on je motor koncipiran prvenstveno za USA tržište, i nose ga sve veće limuzine, karavani, coupe varijante i minivenovi Hyundai/Kia grupacije. U Genesisu je postavljen uzdužno, a u prvoj izvedbi razvija 306KS, da bi od 2011. godine dobio još snage i dostigao 345KS.

Uz pravilno postavljene stvari, zahuhtala se i marketinška kampanja, a jedan od najboljih promotera je Rhys Millen, novozeladski drifter, koji se u partnerstvu sa Hyundai USA i Red Bull takmiči od 2009. u američkom drift šampionatu.

 

 

 Genesis je zanimljiv, do sada najozbiljniji projekat sportskog automobila Hyundai grupacije. Uz talas novih nada poput Hyundai Veloster GT turbo i Kia Pro’Ceed GT, predstavlja sportski ogranak i ujedno više nego ikad ozbiljnog konkurenta etabliranim vozilima iz klase. Njegov veliki adut je i povoljna cena, koja dobija sve više na značaju kada se ovaj model nađe na tržištu polovnih vozila. Jer, kao i vozila poput Honde Legenda i Subaru Tribece, brzo gubi na vrednosti, te se za par godina može kupiti upola prodajne cene.

Za mlade željne pristupačnog RWD sportskog automobila sa turbo ili V6 koncepcijom, Genesis je više nego zanimljiv izbor.

 

 

(Živko Markovic/Foto: Wikipedia, autorevolution.com)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*