Preporučujemo:
 
 
23
May

Zlatni jubilej – proizvedena milionita Mazda MX-5

 
Napisao: Nikola Jovanović
0

Mazda MX-5, na nekim tržištima poznata i kao Miata, simbol modernog laganog sportskog automobila i najprodavaniji roadster svih vremena, nedavno je dostigla impresivnu produkcijsku brojku. Naime, 22. aprila 2016. godine, sa trake je sišao i milioniti primerak. Rekorderska Miata, u prelepoj nijansi crvene i sa volanom na desnoj strani, premijerno je prikazana na Festivalu cveća u Hirošimi, nakon čega je tokom narednih meseci očekuje internacionalna turneja po automobilskim skupovima.

mazda_mx-5_miata_1million_triodriverblog_04

Opirući se trendovima povećanja kompleksnosti, mase, pa i gabarita, Mazda MX-5 decenijama čuva duh klasičnog sportiste, ostajući uvek sveža, elegantno minimalističnog stila i dovoljno sofisticirano konstruisana. Po mnogim stručnjacima, magija prve generacije se, ni posle više od četvrt veka postojanja modela, nikada nije izgubila…

mazda_mx-5_miata_1million_triodriverblog_01

Stoga interesovanje za japanskim roadsterom sa godinama raste, kult ljubitelja postaje sve brojniji, a Mazda MX-5 ostaje nosilac Ginisovog rekorda za naprodavaniji otvoreni dvosed svih vremena, postavši nosilac titule pet puta uzastopno (prethodni put 2011. godine, kada je nemačkom kupcu isporučen 900.000-ti primerak).

mazda_mx-5_miata_1million_triodriverblog_03

Aktuelna ND generacija krunisana je titulom Automobila godine u Japanu 2015, a ove godine je postala prvi model u istoriji koji je istovremeno osvojio titulu Svetskog automobila godine i Svetsku nagradu za automobilski dizajn. Originalna Mazda MX-5 je bila i ostala jedan od najuticajnijih četvorotočkaša svih vremena i do danas postala punopravni klasik, a ND je više od njenog dostojnog naslednika.

mazda_mx-5_miata_1million_triodriverblog_naslovna

Mazdinim inženjerima sve čestitke, modelu Miata želimo bar još toliko godina na sceni i nadamo se da će do drugog produkcijskog miliona doći još i brže!

Nikola Jovanović / Foto: Mazda

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*