Preporučujemo:
 
 
26
Nov

Honda CR-X – Kvalitet koji traje

Honda CR-X
 
Napisao: Zoran Tomasović
0

Predstavljanje moderne verzije nekog klasičnog automobila obično znači da je prethodnik bio legendaran automobil u svoje vreme. Japanska auto industrija se ne može pohvaliti velikim brojem klasičnih modela kao što to možda mogu neke druge zemlje. Honda je izgradila svoj brend pristupacnim porodičnim automobilima kao što su Civic i Accord. Kada je drugi najveći Japanski proizvođač vozila predstavio model CR-Z 2010. godine, podsetio nas je na pomalo zaboravljeni model CR-X iz 1980-tih godina. Iako se Honda CR-X izdvajala specifičnim dizajnom i umerenim performansama, ovaj mališan je važio za ultimatni izbor tinejdzera, posebno u Severnoj Americi, zahvaljujući malim dimenzijama, aerodinamičnim linijama, niskoj potrošnji benzina i naravno – visokom Hondinom kvalitetu.

Honda CR-X

Honda je jedna od najpoznatijih svetskih auto kompanija koje su se razvile rekordnom brzinom. Osnovana 1948. godine, Honda se u početku kocentrisala samo na proizvodnju motora, da bi proizvodnja automobila bila započeta 1962. godine i do kraja 60-tih godina, kompanija je godišnje proizvodila preko 200 000 vozila. Usledio je mali pad nakon što se popularni N360 pokazao kao dosta nekvalitetan (barem za Japanske standarde) i loše prodaje većeg modela 1300, ali već do 1972. godine situacija se opet oporavila nakon novih uspešnih modela Life i Civic. Do kraja 70-tih godina, Honda uspeva da se probije na četvrto mesto na domaćem tržištu automobila, iza Toyote, Nissana i Mitsubishi korporacije, sa godišnjom isporukom od preko 200 000 vozila. Ono šta je značajno promenilo imidz kompanije je bio CVCC motor, koji je pružao veoma nisku CO2 emisiju, i skoro sličnu tehnologiju je kupovala i Toyota, a među zainteresovanim mušterijama su bili i Američki giganti General Motors i Ford. Ovaj motor je debitovao u modelu Civic 1971. godine, veličine 1.5L sa 63 KS, a pokazao se zabavnim i jako ekonomičnim za vožnju. Kada se pri tom doda i veoma uspešan model Honda Accord, kao i naftna kriza tokom 70-tih godina, postaje jasno zašto je Honda napredovala velikom brzinom. Accord je postao prvi Hondin veći model, ali nije bio jedini sa kojim je Japanski proizvođač vozila otišao dalje od svoje poznate formule. Uskoro je usledio model Prelude 1978. godine, ali ono šta je proslavilo Hondu je takozvani “Verno” lanac salona. Jedan od razloga zašto su Toyota i Honda dominirali na Japanskom tržištu je bio veliki lanac prodajnih i servisnih salona. Svaki od njih bi početkom godine dobijao potpuno nove modele, a na istim lokacijama vlasnici su mogli da servisiraju svoje automobile. Iako navedena rečenica zvuči kao nešto šta svaki proizvođač vozila danas pruža, tokom 70-tih godina u Japanu je bila retkost. Iako je Honda imala određeni broj salona, većina njih nisu radili servise na automobilima i pružali su dosta limitiranu ponudu.

Honda CR-X

Uskoro su usledili spomenuti “Verno” saloni, koji su bili bogato opremljeni, a kupci su često mogli da dobiju i informacije o budućim modelima. Nakon Prelude, usledio je još jedan uspešan model koga je proslavio “Verno” sistem i to Quint, prethodnik Honde/Acure Integre. Početkom 80-tih godina, ponuda je proširena i sa modelima Ballade (sedan verzija Civica) i Vigor (zasnovan na Accordu). Međutim, kompaniji je i dalje nedostajao sportski automobil da privlači mlađe kupce, koji bi kasnije mogli da pređu na veće i skuplje Civic i Accord. Rad na takvom automobilu je započeo početkom 80-tih godina na skraćenoj šasiji Civica i tekao je bez većih problema. Ovaj projekat je tekao u velikoj tajnosti i kada je predstavljen 1983. godine, doneo je malu revoluciju. Ispred publike se našao mali hečbek sa dužinom od 3,675 mm i težinom od samo 820 kg, a iako nije bio mnogo manji od Civica, CR-X je imao značajno aerodinimičniji dizajn, čime je postao prva Honda namenjena isključivo mlađim kupcima. Sa mehaničke strane, Civic i CR-X su bili gotovo identični, a ponuda se zasnivala na dva benzinska motora – 1.3L sa 80 KS i 1.5L sa 100 KS. Oba motora su isporučivana sa manuelnim menjačem koji je prenosio snagu na prednje točkove. Osnovni 1.3L motor je ubrzavao do 100 km/h za 12 sekundi, dok je 1.5L motor bio za oko tri sekunde brži. Jači od dva motora je takođe mogao da dostigne 200 km/h što su bili veoma dobri brojevi za svoj period. Cene na Američkom tržištu su se kretale između 4 200 i 5 400 dolara, što nije bilo preterano jeftino, ali je i dalje bilo nekoliko hiljada jeftinije od Honde Prelude.

Honda CR-X

Iako Honda nije želela da reklamira CR-X kao hot hatch, već kao sportski automobil, glavni rival mu je bio popularni Volkswagen Golf GTI. Iako nešto moćniji, nemački predstavnik je takođe bio i teži i za 1 700 dolara skuplji. Ubrzanja su uglavnom bila slična, a kupcima se posebno dopadao prostor, iako je u pitanju bio dvosed. Za 1985. godinu, u ponudu je ubačena i sportska Si verzija, sa novim 1.6L motorom i 135 KS. Iako je ovaj model bio teži za 60 kg u poređenju sa 1.5L modelom, on je smanjio ubrzanje do 100 km/h na ispod osam sekundi i dostizao 203 km/h. CR-X dobija svoje prve promene 1986. godine u vidu novih branika i farova kao i opcionog četvorobrzinskog automatskog menjača. Ovaj automobil je dugo godina bio najekonomičniji automobil u Severnoj Americi sa kombinovanom potrošnjom od samo 4.4 litre na 100 kilometara. Međutim, do kasnih 80-tih godina njegova popularnost je značajno opala zajedno sa cenama goriva, iako se Honda trudila da u velikoj meri popravi nedostatke iz prošlosti. Za 1988. godinu je debitovao osveženi model, sa čistijim linijama i modifikovanom suspenzijom, koja je poboljšala udobnost, a nešto kasnije je debitovao i novi 1.6L motor sa 160 KS. U pitanju je bio prvi serijski atmosferski motor koji je razvijao 100 KS po litri, ali sa cenom od 11 000 dolara svakako nije bio jeftin automobil. Sa punom opremom cena je umela da pređe i 14 000 dolara, ali su performance bile za svaku pohvalu – ubrzanje do 100 km/h je iznosilo ispod sedam sekundi uz maksimalnu brzinu od 222 km/h. Međutim, prodaja se nikada nije oporavila i u istom periodu Honda je tiho počela da radi na zameni.

Honda CR-X

Ona je stigla 1992. godine u vidu modela Del Sol kao odgovor na popularnost nove Mazda Miate. Međutim, umesto posebne platforme sa pogonom na zadnjim točkovima, Del Sol je delio platformu sa Civicom, ali je imao sportske linije i krov sličan onom koji je ranije bio viđen na Porsche 911 Targa modelu. Sa dizajnerske strane, Del Sol je mnogo više ličio na Civic u poređenju sa CR-X, od koga je zadržao većinu mehanike. To znači da su većina prodatih modela dolazili sa 1.5L ili 1.6L motorima, a jači od dve verzije je opet razvijao 160 KS. Nažalost, Del Sol se pokazao kao veliki promašaj za Hondu. Ovaj automobil nije mogao da pruži kabrio verziju kao Miata niti je imao pogon na zadnjim točkovima, mada su performance bile solidne i u rangu prethodnika. Del Sol će opstati u proizvodnji do 1997. godine, a kao direktan konkurent Miate će dve godine kasnije uslediti model S2000. Ovaj roadster će razvijati čak 247 KS iz atmosferskog 2.0L motora i pružati pogon na zadnjim točkovima, ali zbog svoje visoke cene od čak 38 000 godina nikada neće dostići veliku prodaju. Uprkos tome, ostaće zauvek zapečaćen kao legendarni proizvod Honde koji danas ima posebno poštovanje.

Honda CR-X

Taman kada je “publika” pomislila da je došao kraj proizvodnje Hondinih jeftinih dvoseda, na salonu automobila u Tokiju 2007. godine, Japanski gigant je predstavio Hondu CR-Z koncept. Honda je najavila CR-Z ne kao retro CR-X već kao njegovu evoluciju i kako bi navedene godine ovaj automobil izgledao da proizvodnja nije ugašena. Iako aerodinamičan kao i prethodnik, CR-Z se razlikovao u značajnoj meri. Pogon na prednjim točkovima je ostao identičan, ali je težina iznosila čak 1 200 kg. Međutim, najveća razlika je bila u mehanici, pa je tako CR-Z imao hibridni 1.5L motor sa 130 KS, što je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za deset sekundi i maksimalnu brzinu od 200 km/h. Na papiru se činilo kao dobitna kombinacija, ali su rani rezultati bili veoma razočarajući. Naime, CR-Z se nije mogao ponašati u krivinama kao CR-X, niti je mali potrošač goriva, ali najveća mana je svakako ležala u lošim performansama. Tokom godina je postojala i najava da bi se u ponudi mogao naći i turbo motor, ali to se ipak nikad nije desilo i proizvodnja CR-Z modela će biti ugašena posle 2014. godine.

Honda CR-X

Od tri automobila o kojima ste imali prlike da čitate u ovom tekstu (CR-X, Del Sol i CR-Z), svakako najpopularniji je onaj prvi, a zbog njega smo se i upustili u celu ovu sagu. Hondin kvalitet iz 80-tih godina je svakako došao da izražaja, pa nije retkost da ih i danas vidimo na ulicama sa visokom kilometražom i mnogo vlasnika u svom istorijatu. Retki su oni koji su u zavidnom stanju, ali belezimo i takve. Pozitivno iskustvo bi svakako nateralo kupce da kroz ostatak svog života kasnije pređu i na skuplje Honda i Acura modele. Iz navedenog razloga, CR-X je veoma bitan model u Hondinoj istoriji i podsetnik vremena kada je Japanski proizvođač vozila pružao odlične sportske automobile.

(Autor: Zoran Tomasović / Foto: Wikipedia i Honda)

 

Honda CR-X
Honda CR-X
Honda CR-X
Honda CR-X
Honda CR-X
Honda CR-X
Honda CR-X
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*