Preporučujemo:
 
 
10
May

Datsun 240Z – Veliki san u razmeri

 
Napisao: Živko Marković
0

Ljubitelje oldtajmera često pitaju koji modeli bi im bio kruna na listi želja. Moj odgovor uglavnom bude da sam skoro sve svoje prohteve sveo na minimum, ali da na listi mora biti jedna istinska legenda – Datsun 240Z. Njega ne treba posebno predstavljati. Njegov šarm i pojava su priča koja je nešto posebno.

Međutim, ako ne možete sebi da priuštite realni model ovog prelepog japanskog kupea, ono što svakako možete je da pazarite model u srazmeri 1/18. Ovo je jedan od najomiljenijih modela iz kolekcije (koja već sada, posle par godina konstantnog skupljanja) broji preko 300 modela svih srazmera.

U svetu ljubitelja modela, 1/18 srazmera predstavlja nešto posebno. Dovoljno mala da stane na većinu polica, a dovoljno velika da prikaže sve mane/prednosti proizvođača. U ovom slučaju je to Maisto, koji je odabrao potpuno stock model iz 1971. godine, u omiljenoj narandžastoj boji.

Ono što fascinira kod ovog modela su pre svega detaljnost i kvalitet izrade. Maisto ne spada u prvu klasu proizvođača, ali ovde je pokazao da pristupom i izradom ovaj model skoro da ne može da se postidi od etablirane konkurencije.

Model predstavlja auto koji je proizvođen za američko tržište, što se vidi po registarskim tablicama, sidemarkerima i još nekim detaljima.

Otvaraju se sva vrata i hauba.

Pazilo se na sve detalje, od sitnih Z logotipa,

pa sve do bogato hromiranih delova.

Model iz 1971. godine se odlikuje najlepšim stajlingom sa mnogo hroma, dok u Americi još nisu stupili na snagu mnogo stroži zakoni , koji su većini klasičnih modela “dodelili” gumene branike , otporne na udare do 5 milja, ali dosta grube po realnim estetskim kriterijumima.

Na autu su prisutni svi detalji, od mnoštva znački do adekvatnih detalja koji ljubiteljima dosta znače.

Čak su i volan i ručica menjača obojeni u boju drveta, poput originala.

Zadržane su i originalne ratkapne, što ukazuje da je verovatno uzor Maistu bio neki fabrički primerak iz muzeja, s obzirom da ovaj model nema apsolutno nijedan danas veoma popularan aftermarket dodatak.

Model je do te mere detaljan, da može da služi kao pomoć pri restauraciji jednog ovakvog primerka.

Detalji koji posebno utiču na forimiranje izuzetnih osećanja su natpis na motoru Nissan OHC, ili mala nalepnica na kućištu filtera za vazduh.

U iščekivanju realnog modela 240Z iliti “Zeda”, zadovoljićemo se povremenim bacanjem pogleda na policu sa ovim modelom.

(ŽIvko Marković / Foto: ŽIvko Marković)

 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*