Preporučujemo:
 
 
02
Oct

Detaljno uputstvo za kupovinu polovnog automobila

Polovni automobili
 
Napisao: Milan Stanković
0

Ekonomski standard u našoj zemlji nažalost ne dozvoljava svim građanima da sebi omoguće kupovinu novog automobila. Neretko, veliki broj onih koji se odluče za kupovinu nekog vozila, pribegavaju opciji da pazare polovnjak. Naša kategorija bloga “Savetnik za kupovinu“, namenjena je pre svega onima koji žele da se informišu o određenim modelima automobila sa kojima smo imali iskustva, te im svaka informacija o vrlinama i nedostacima može dosta pomoći prilikom izbora budućeg limenog ljubimca.

autoplac_triodriverblog_01

U nekoliko navrata smo pisali o tome na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine konkretnih brendova, kao i o tome šta vas čeka nakon kupovine. U ovom blog postu, pokušaćemo da damo detaljno uputstvo za kupovinu polovnog automobila svima onima koji planiraju kupovinu nekog polovnjaka bilo kog brenda taksativnim navođenjem osnovnih činjenica i detalja na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom pregleda vozila.

 

01. Pregled saobraćajnih isprava, atesta, servisne knjižice…

Pregled papirologije i porekla vozila predstavlja jedan od najbitnijih elemenata provere vozila pri kupovini. Uprkos tome što vozilo može da bude mehanički i estetski u izuzetnom stanju, ako se ispostavi da papirologija vozila “nije čista”, može doći do velikih problema, a na kraju čak i do eventualnog oduzimanja vozila od strane organa unutrašnjih poslova.
Savetujemo vam da krenete hronološki proverivši istorijat vozila ukoliko je to moguće preko provere servisne knjižice. Imajte u vidu da dosta vozila iz uvoza ima falsifikovanu knjižicu zbog vraćanja kilometraže vozilima i zbog navodnog prikazivanja redovnog održavanja, te budite oprezni. Ukoliko postoji mogućnost, ispitajte poreklo vozila kod uvoznika u slučaju da postoji sevisna istorija vozila. U slučaju da je vozilo kupljeno u našoj zemlji, imaćete malo lakši posao, ali svakako proverite sve navode koji se vezuju za urednost servisiranja u propisanom intervalu, kao i o eventualnim havarijama ukoliko postoje.

vozacka_dozvola_triodriverblog_02

Proverite validnost atesta ukoliko vozilo ima plinski uređaj, kao i detalj da li ima uslova za atestiranje uređaja ukoliko to nije izvedeno, uz naravno predviđen trošak za tu “formalnost”.
Još jedan od načina na koji možete proveriti verodostojnost vozila, kao i neke osnovne podatke o njemu je očitavanjem broja šasije ili ti VIN broja pomoću odgovarajućeg softvera. Kako to izgleda na primeru Toyota vozila, objasnili smo u jednom od naših ranijih blogovanja te vam preporučujemo da pročitate.

Pređena kilometraža predstavlja sve češće “metu” prodavaca koji žele da po što boljoj ceni prodaju svoje vozilo, te je podložna smanjivanju i narodski rečeno “vraćanju”. Nemojte da vas brojke zavaraju. Potrudite se da uvek pregledom vozila ili konsultovanjem vlasnika saznate da li je reč o realnoj ili nerealnoj vrednosti.

 

02. Limarija i spoljašnja detaljistika

-detaljistika na limariji i farbi (ogrebotine, sitna oštećenja, oštećenja od grada itd.), udubljenja, “šarolikost boje”

Ukoliko auto ima sitne ogrebotine od redovne eksploatacije ili neke druge minimalne estetske falinke, to se često prihvata kao normalna stvar. Među krupnijim oštećenjima spadaju oštećenja od grada koja je teže sanirati, veće neravnine na limu, kao i veća “čukanja”.

Neretko (pre)prodavci poliraju vozilo kako bi izgledalalo bolje ili da zamaskiraju eventualne veće havarije koje su postojale na autu, te preporučujemo da budete oprezni. Neretko neki vlasnici farbaju samo branike kako bi popravili estetiku vozila, ali treba biti oprezan jer se često po različitoj boji branika i krila može prepoznati auto koji je bio teže havarisan.

ogrebotine_triodriverblog_03

– eventualni veći zahvati na limariji vozila – gitovanje, kompletno farbanje, promena vitalnih delova estetike (branika, maski), varovi itd.
Kompletno farbanje vozila je često veoma bitan parametar kod estetike. Pitajte vlasnika da vam kaže zašto je auto i kako farban? Da li je imao neku havariju, ili je po sredi neki drugi razlog. Ustanovite li da neki deo auta ima gita ispod farbe, izvršite detaljan pregled kompletne karoserije.

– površinska i dubinska korozija na sajtnama, rubovima, krilima, podu, gepeku i svim drugim delovima vozila uključujući kompletan auto sa podvozjem
Površinska korozija često može biti prisutna kod većine polovnjaka. Ona je “manje opasna” od dubinske u čijem slučaju moraju da se zamene kompletni delovi limarije (rubovi, sajtne, pod, krila itd.). Potrebno je pregledati i pod vozila što je malo teže, dok najlakše možete pregledati gepek podignuvši sve plastike, rezevni točak i ogoliti sve do lima. Tu često možete i videti da kojim slučajem ne postoje neki nabori na limu ili tragovi od havarija, kao i veća korozija.

rdja_triodriverblog_04

– dodaci limariji – spojleri (fabricki, nefabricki)
Ova grupa dodataka često ako je fabrička ili nefabrička lepo stilizovana može da poveća cenu vozila uz poboljšavanje estetskih i tehničkih performansi vozila. U nekim slučajevima kod spojlera sajtni ili rubova može doći do “sakrivanja” rđe, te savetujemo da ispod tih delova izvršite pregled, kako ne biste bili neprijatno iznenađeni po završenoj kupovini. Ukoliko su dodaci blizu zemlje, to može umanjiti praktičnost upotrebe samog vozila.

spojler_triodriverblog_06

– provera verodostojnosti svih oznaka vozila, bedževa, lajsni
Prilikom izlaska vozila iz fabrike na njemu se nalaze fabričke oznake i bedževi na tačno definisanim mestima. Ukoliko negde pomenuti nedostaju, često razlog za njihov izostanak može biti banalan, ali nekada biva i da je auto pretrpeo “čukanje”, a zatim farbanje te oznake nisu vraćene na stara mesta, pa treba biti oprezan i uvek ispitati o čemu je reč.

honda_civic_badge_triodriverblog_07

– provera podkrila
Proverite da li su sva podkrila na svom mestu. Veoma je čest slučaj da ih vlasnici posle neke hvarije ne vrate na svoja mesta, te se po tome može prepoznati da je auto imao nezgodu, a odsustvo podkrila u dužem vremenskom periodu može da pojača korodiranje kritičnih mesta iznad točkova.

– provera zazora između elemenata limarije (vrata, haube, branika, farova)
Provera svih zazora između limova ili svetlosnih grupa i stakala često može da nam ukaže na to da je auto bio havarisan. Tamo gde su zazori “veći ili manji”, valja temeljno pregledati sve jer postoji indicija da nešto nije kako treba.

 

03. Svetlosne grupe i staklene površine

– provera autentičnosti farova, maglenki, zadnjih stop svetala i ostalih svetlosnih grupa ako postoje
Po svetlosnim grupama često možete da zaključite da je auto imao neki kontakt sa drugim vozilom ili nekim trećim predmetom. Originalni farovi na vozilu trebaju da budu označeni isto i od istog proizvodjača. Noviji far se prepoznaje po jačem “blistanju” od starog koji mahom “matira”.

farovi_honda_jazz_triodriverblog_08

– provera konverzije svetlosnih grupa
U nekim slučajevima havarija, vlasnici usled nemogućnosti da nađu svetlosne grupe koje pripadaju modelu stave neke koje su eventualno starije ili su sa drugog paketa opreme (restilizovani), te trebate obratiti pažnju i na taj detalj, kao i na konverzije sa aftermarket delovima.

– provera autentičnosti svih grupa stakala na vozilu
Staklene površine nekad stradaju pri havarijama, po njihovim oznakama, brojevima i godini proizvodnje u većem delu slučajeva možete primetiti da se sa autom nešto dogodilo u prošlosti te budite pažljivi.

Autoplac
Car Audio
Farovi Honda Jazz
Honda Accord Type-R
Honda Civic Badge
Nosaci farova
Ogrebotine
Plinski uredjaj
Polovni automobili
Pranje motora
Rdja
Service profesionals
Spojler
Toyota Auris kocnince
Volan
Vozacka dozvola
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*