Preporučujemo:
 
 
07
Sep

9 Japanskih automobila koji će vredeti bogatstvo

Nissan Skyline GT-R V-Spec
 
Napisao: triodriver.com
0

Obratite pažnju na listu najskupljih kolekcionarskih automobila koji se pojavljuju na aukcijama. Primetićete brojne klasične modele Ferrari, Lamborghini, Bugatti, filmske primerke Aston Martin, trkačke Ford GT40, kao i prestižne četvorotočkaše krunisanih glava i holivudskih zvezda…ali (gotovo) ni jedan azijski automobil.

Ferrari 250 auction

Tokom 1950-ih i 60-ih, u doba nastanka nekih od najčuvenijih sportskih modela, automobilska industrija u dalekoistočnim državama je bila preokupirana proizvodnjom svakodnevno upotrebljivih gradskih Kei modela. Kao rezultat toga, u današnje vreme postoji svega nekoliko egzotičnih azijskih automobila, ali postoji i lista onih koji bi već u bliskoj budućnosti mogli da postanu veoma atraktivni za kolekcionare. Pred vama je lista 9 japanskih automobila koji to već jesu, ali i pojedinih za koje se očekuje da će u godinama koje slede doživeti novu slavu i drastičan rast cena na tržištu oldtajmera…ona naravno nije potpuna, niti definitivna…

Mazda Cosmo sport

Mazda Cosmo Sport (1967-1972)

Mazdin kupe nesvakidašnjeg dizajna pokretan rotacionim agregatom je sa produkciojom od svega 1.176 jedinica bio izuzetno retka pojava ne samo u SAD(jedinom tržištu na koje je izvožen), već i u Japanu. Početkom XXI veka cene očuvanih primeraka počele su osetno da rastu, čemu u prilog ide podatak da je 2014. godine jedna (iz 1967.) prodata za 264.000$, a druga (tri godine mlađa) novog vlasnika stekla za 110.000$. Osim što je bio među prvim četvorotočkašima sa Wankel motorom, Mazda Cosmo Sport je stekla slavu osvajanjem četvrte pozicije na ekstremno zahtevnom maratonu voženom na stazi Nurburgring u trajanju od čak 84h, dokazavši pouzdanost agregata neuobičajene koncepcije.

Subaru SVX

Subaru SVX (1992-1997)

Kao prvo, SVX je upamćen po tome što ni na koji način nije ličio na tipičan Subaru. Kada se pojavio početkom poslednje decenije XX veka SVX je do pojave reli verzije modela Impreza bio najsportskiji izdanak u ponudi japanskog proizvođača. Dizajniran u Italiji od strane Giorgetta Giugiara, sa neobičnim detaljima poput “prozora u okviru prozora”, i boxer agregatima zapremine 3L i 3.3L sa 230KS, u svoje vreme je bio povoljnija alternativa nemačkim kupeima. Iako su cene vremenom počele da opadaju, a očuvani primerci mogli da se nađu za nisku svotu novca, JDM eksperti predviđaju da će iste već do kraja decenije početi da idu uzlaznom putanjom.

Honda NSX

Acura/Honda NSX (1990-2005)

U to da će Honda NSX jednog dana ponovo vredeti ozbiljnu svotu novca nije bilo sumnje, a po svemu sudeći ti dani su upravo stigli dve i po decenije nakon predstavljanja. Naime, NSX za razliku od većine vršnjaka nije izašao iz mode, a očuvani primerci sa niskim kilometražama na aukcijama već dostižu svote od 70 do 80.000$ (s tim da oni opremljeni manuelnim menjačima i targa krovovima neretko koštaju i više).

Honda s2000

Honda S2000 (2000-2009)

Iako nije u rangu sa NSX, Hondin lagani roadster S2000 uživa reputaciju idealnog vozačkog automobila-sa agregatom željnim visokih obrtaja, optimalnom raspodelom mase i dinamikom umesto sirove snage.
Poput starijeg supersportiste, ni Honda S2000 deluje da sa godinama nije ostarila, a performanse su se sa vremenom do prestanka produkcije samo unapređivale. Do sada naročito omiljen među tunerima, cene S2000 počinje polako da rastu, pogotovo netaknutnih primeraka.

Toyota Supra

Toyota Supra Turbo (Sve generacije)

Čak i pre pojave u F&F serijalu ljubitelji automobilizma su već bili oduševljeni najvećim Toyotinim kupeom. Sofisticirana, brza, laka za modifikaciju, dopadljivog izgleda, kvaliteti modela Supra do danas nisu zaboravljeni, ali sa vremenom postaju skupo zadovoljstvo (u jednom slučaju i šestocifreno). Pronaći fabrički očuvan primerak sve je veći izazov, a sigurna investicija za kolekcionare jesu turbo modeli.

Mitsubishi 3000GT 1990

Mitsubishi 3000GT/GTO VR-4 (1990-2000)

Superautomobil koji je osim fantastičnog dizajna posedovao i pregršt za kraj 1980-ih izuzetno naprednih sistema: twin turbo, permanentni pogon na svim točkovima, sistem upravljanja na svim točkovima, ABS, ESC, LSD, elektronsko podešavanje oslanjanja kao i aktivnu aerodinamiku i tvrdi sklopljivi krov (kod Spyder modela). Iako često kritikovan zbog prevelike mase, performanse su bile u rangu konkurenata, ali i brojnih sportista XXI veka. Iako ni blizu popularan kao sledeći automobil sa liste, entuzijasti već sada izdvajaju značajne sume za ovog japanskog atletu, a pogotovo za njegovu raritetnu otvorenu verziju.

Nissan Skyline GT-R

Nissan Skyline GT-R (Sve generacije od 1969. godine)

Ime govori sve, monstrum za ulice i staze kojeg ne treba posebno predstavljati.

Datsun 240z

Datsun 240Z (1969-1978)

Iako spada u masovnije proizvođene modele od većine sa ove liste, 240Z se već dugi niz godina nalazi na listama najtraženijih JDM klasika. Vanvremenskog dizajna, sa bogatom trkačkom istorijom i mestom u japanskoj kinematografiji, sve veći broj preživelih primeraka Datsun 240Z podleže se totalnoj restauraciji, a monetarni iznosi potrebni za svaki od njih rapidno rastu.

Toyota 2000GT

Toyota 2000GT (1965-1970)

Nakon uloge u 007 filmu You Only Live Twice, Toyota 2000GT je privukla svetsku pažnju kao ozbiljan rival prestižnim sportistima sa obe strane Atlantika. Iako atraktivnog izgleda kojeg se ne bi postideli italijanski proizvođači, kao i odličnih performansi i kratkoj a uspešnoj trkačkoj karijeri, japanski GT je sticajem brojnih okolnosti doživeo tržišni debakl sa produkcijom od svega 351 komada. Međutim, cene sačuvanih Toyota 2000GT su počele rapidno i osetno da rastu već tokom 1980-ih, da bi 2013. godine na aukciji jedan primerak bio prodat za astronomskih 1.2miliona dolara, postavši najskuplji azijski automobil ikada prodat.

(Foto: autowp.ru)

Datsun 240z
Ferrari 250 auction
Honda NSX
Honda s2000
Mazda Cosmo sport
Mitsubishi 3000GT 1990
Nissan Skyline GT-R
Nissan Skyline GT-R V-Spec
Subaru SVX
Toyota 2000GT
Toyota Supra
 
 

Komentari

 

Dodaj komentar

*